начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Покупко-проажба на бизнес

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупко-проажба на бизнес

Мнениеот kutsaroff » 27 Фев 2015, 14:13

Здравейте,
Мисля да закупя бизнеса на едно лице, а именно магазин за хранителни стоки.
Можете ли да ми кажете какви са стъпките.
Достатъчно ли е само да ми прехвърли дружествените дялове на фирмата заедно с всички активи и пасиви ?
Нужно ли е още нещо ? Някакви протоколи за оборудването, стоката ?
Мисля да му поискам удостоверение от НАП за липса на задължения, изплатени осигуровки и заплати на персонал. Да прегледам всички договори на доставчици и задълженията към тях. Дал съм на счетоводител отчета на дружеството за последната година. на пръв поглед е добре.
Магазинът е под наем и има сключен договор за 5 г.
Мисля да го предоговоря със собственика и да сключа анекс към договора.
Моля дай ти ми съвет от какво мога да бъда изненадан.
kutsaroff
Младши потребител

Re: Покупко-проажба на бизнес

Мнениеот bludniq_sin » 27 Фев 2015, 14:30

За такава сделка не е уместно и разумно да търсите съвети във форум, бил той и юридически.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Фев 2015, 14:38

"Продажба на бизнес" е български термин, неточен и объркващ. По-правилно е да се казва "купуване на ключа" или "пари за ключа" (кий мъни), което го характеризира. Вие не купувате бизнес, какъв е този бизнес? Вие замествате фирмата на едно разработено място, което не е на фирмата, а на трето лице, казано точно - купувате ключа от помещението, а това право ви се дава от "продавача на бизнеса". Така обаче е в някой по-други страни, където и наемните договори са различни. Тук нищо не ви гарантира, че купувайки разработената площ от наемателя договорът за наем, или за това, което всъщност купувате, ще бъде продължен. На практика единственото, което ви прехвърля продавачът ще са оборудването и стоките, които ще ви вкарат в огромни разходи, ако наемодателят не продължи договора.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kutsaroff » 27 Фев 2015, 15:14

bludniq_sin написа:За такава сделка не е уместно и разумно да търсите съвети във форум, бил той и юридически.

Търся съвет за евентуални подводни камъни, които могат да ме съпътстват. При всички случай ще се обърна към адвокат. Но искам да знам от хора с опит в това отношение какво мислят. някой сблъсквал ли се с подобно нещо. на адвоката най-лесно ще му е да ми изготви един договор и да ме прати при един нотариус а аз после да си блъскам главата
kutsaroff
Младши потребител

Мнениеот kutsaroff » 27 Фев 2015, 15:18

ivanov_p написа:"Продажба на бизнес" е български термин, неточен и объркващ.

Нали сме в България Иванов ?
Как да обясня с няколко думи в заглавието какъв ми е проблема и думите да са такива, че да привлечи вниманието на четящите форума.
Благодаря все пак за мнението Ви .
kutsaroff
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Фев 2015, 15:30

Написал съм двата термина за да схванеш смисъла на действието. Не купуваш бизнес, купуваш правото да вземеш ключа от помещението, които не е собственост на продаващия бизнеса. Сега чаткаш ли пиниза? Даваш кайметата на един, а срещу това чакаш друг да свърши работата. Другаде "кий мъни"-те са регламентират във всеки договор и няма как собственикът да те прекара и не подпише с теб. Често тези пари са колкото дву-три годишната наемна цена и са отделно и сериозно право, купеният за 20 хил. долара ключ може да продадеш за 30 хил, но може и за 5 хил., зависи от конюнктурата и твоята работа. Какво правиш ако наемодателят не подпише договор?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kutsaroff » 27 Фев 2015, 16:45

Разбрах смисъла на думите ти. Относно наемодателя, ще направя среща с него задължително за да си изясним
нещата. Но като гледам договорът за наем мисля, че няма да има нищо против да има друг, който да продължи да му плаща високия наем. По-скоро бих се опитал да предоговоря условията.
kutsaroff
Младши потребител

Мнениеот octavia » 27 Фев 2015, 18:44

Напротив, човекът купува именно бизнес - фирма с разработен, действащ търговски обект, вероятно с клиентела и определени пазарни позиции. Това дали в чужбина му казват кий мъни или не знам какви си мъни няма нищо общо с питането му.
Към питащия, ако договорът за наем е сключен с юридическото лице (с фирмата, за да е по-ясно), няма нужда да се предоговаря наемът. Смяната на собственика в този случай не касае сключения договор за наем, освен ако в него няма някакви специфични клаузи. Друг е въпросът, ако договорът е сключен с физическото лице. Във всички случаи подкрепям колегата, който ви съветва да потърсите компетентен съвет. Ще вложите парите си в това начинание, не пестете от адвокат и счетоводител.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот lazarus » 27 Фев 2015, 19:51

Отговорът ми не е юридически (юрист съм).
Най-лесно наистина е да закупите дяловете на дружеството, собственик на магазина. Какви следва да са вашите притеснения:
- при бъдеща данъчна ревизия и установени данъчни задължения в период от 2009 г. насам вие ще сте задълженото лице. Въпреки съмнителното признаване като клауза, в Договора за прехвърляне на дялове бих добавил, че прехвърлителя като физическо лице е отговорен за всички данъчни задължения, установени с бъдещи ревизии и отнасящи се за периода преди продажбата;
- почти обикновено магазините за хранителни стоки са унищожавали фактури за покупки - за да отчитат занижен оборот например. Това бързо се установява при бъдеща ревизия. Дружеството се регистрира по ЗДДС със задна дата, начисляват му се задължения по ЗДДС, корпоративен данък и т.н.;
- почти обикновено наличността на стоки в баланса на дружеството не отговаря на дейстителната - следва да се провери това съответствие - дали са извършвани годишни инвентаризации, дали са отчитани липси или излишъци, как са заприходени, дали дружеството има аналитична отчетност при покупко-продажбата на стоки;
- много често е вероятно дружеството да има заеми, с които вие се задължавате;
- също е вероятно в баланса на дружеството да са заведени парични средства в голям размер, които също дружеството да не притежава реално и да са проблем при бъдеща ревизия...
Бизнес не се купува лесно...
lazarus
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Фев 2015, 20:45

Затова не се продава бизнес, а правото да влезеш в помещението. Продава си бизнеса Кремиковци или Нефтохима. "Рачо Ковача" или Бай Миро не си продават бизнеса, защото като се махнат от наковалнята или скарата се оказва, че не си купил нищо. Не се продава и бизнес в наето помещение, освен ако договорът не е обвързващ. В случая кандидат-купувачът е споменал важния факт, че наемът е много висок за такова помещение, т.е. "бизнесът" е калкулиран и в наема и в парите за покупката, продават му го два пъти. Като аджамия той е решил, че може да изпържи собственика и да плати само веднъж, на продавача на бизнеса, а после да иска намаляване на наема, което ще доведе до освобождаване на помещението.
Няма бизнес "разработено помещение", бизнесът е в запазения дял от пазара, търговските марки, запазените наименования, ноу-хау, промишлените образци. Това се продава и това се купува в търговията с бизнеси, другото е да купиш ключа от помещението или правото да влезеш, това не е бизнес.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот pati2 » 01 Мар 2015, 19:00

ivanov_p написа:"Продажба на бизнес" е български термин, неточен и объркващ. По-правилно е да се казва "купуване на ключа" или "пари за ключа" (кий мъни), което го характеризира. Вие не купувате бизнес, какъв е този бизнес? Вие замествате фирмата на едно разработено място, което не е на фирмата, а на трето лице, казано точно - купувате ключа от помещението, а това право ви се дава от "продавача на бизнеса". Така обаче е в някой по-други страни, където и наемните договори са различни. Тук нищо не ви гарантира, че купувайки разработената площ от наемателя договорът за наем, или за това, което всъщност купувате, ще бъде продължен. На практика единственото, което ви прехвърля продавачът ще са оборудването и стоките, които ще ви вкарат в огромни разходи, ако наемодателят не продължи договора.

Няма правно-технически "термин" - Продажба на бизнес. Ако искате да сте страна по договор с предмет прехвърляне на търговско предприятие подкрепям:

bludniq_sin написа:За такава сделка не е уместно и разумно да търсите съвети във форум, бил той и юридически.
pati2
Потребител

Мнениеот pati2 » 01 Мар 2015, 19:05

ivanov_p написа:

Затова не се продава бизнес, а правото да влезеш в помещението. Продава си бизнеса Кремиковци или Нефтохима. "Рачо Ковача" или Бай Миро не си продават бизнеса, защото като се махнат от наковалнята или скарата се оказва, че не си купил нищо. Не се продава и бизнес в наето помещение, освен ако договорът не е обвързващ. В случая кандидат-купувачът е споменал важния факт, че наемът е много висок за такова помещение, т.е. "бизнесът" е калкулиран и в наема и в парите за покупката, продават му го два пъти. Като аджамия той е решил, че може да изпържи собственика и да плати само веднъж, на продавача на бизнеса, а после да иска намаляване на наема, което ще доведе до освобождаване на помещението.
Няма бизнес "разработено помещение", бизнесът е в запазения дял от пазара, търговските марки, запазените наименования, ноу-хау, промишлените образци. Това се продава и това се купува в търговията с бизнеси, другото е да купиш ключа от помещението или правото да влезеш, това не е бизнес.

Това сериозно ли е??
pati2
Потребител

Мнениеот kutsaroff » 01 Мар 2015, 19:08

Благодаря за мненията. За това пуснах темата за да се кажат мнения за евентуални "подводни камъни".
В крайна сметка след среща със техен счетоводител и преглед на дневниците на фирмата се установи, че има един вътрешно фирмен заем от 150 хил. за да си оправят касата.
kutsaroff
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Мар 2015, 19:38

Това сериозно ли е??

Не, бе, събрали сме се да се посмеем!
Само дето някой щеше да даде една торба пари за да купи бизнес, пардон, търговско предприятие, със 150 хил. дългове. Аз не съм се скъсал от учене, но едно ми влезе в главата - дългове се купуват за да се събират, не да се плащат. Иначе 20-30% от задлъжнелите дружества дължат крупни суми на собствениците си, които много често искат и несъстоятелността, разчитайки другите да не разберат. Даже хитреците не са си плащали заплати като управители, за да се наредят пред почтените инкасатори.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Търговско право