начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

ДЗЗД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДЗЗД

Мнениеот Val-q » 12 Яну 2005, 12:13

Здравейте!Смятам да развивам собствен бизнес, свързан с търговия и се питам кой е по-удачния вариант да се регистрирам като ЕТ или като ДЗЗД. За ЕТ съм наясно, но за ДЗЗД не знам нищо, чувала съм че било добър вариант. А как и къде се регистрира?Какви данъци се плащат, какви осигуровки, как се отчита счетоводно?Тъй че по този въпрос нищо не ми е ясно.Незнам дори и към кого да се обърна, към някои институции или към адвокат, счетоводител............Ако някой може до ми разясни положението ще съм му благодарна!
Val-q

Re: ДЗЗД

Мнениеот Anastassia Terzieva » 12 Яну 2005, 20:26

ДЗЗД предполага съвместна дейност с още поне едно лице.Иначе най-добре е да се обърнете първо към адвокат, а после и към счетоводител преди да решите какво да правите.
Anastassia Terzieva

Мнениеот Val-q » 14 Яну 2005, 11:58

Да наясно съм че е съвмесна дейност, аз забравих да спомена че няма да съм сама , а с моя приятелка и затова мисля, че би било добре да е ДЗЗД, но има много неща които не са ми ясни и затова се обръщам към вас.Благодаря ви все пак!
Val-q

Мнениеот pove4e » 14 Яну 2005, 12:22

Доколкото ми е известно, което ве пак трябва да си проверите, дори ДЗЗД, като "неперсонофицирано" лице по данъчното законодателство се третира като търговско дружество- чл.1 ал.1 на ЗКПО.

XV. Дружество

357. С договора за дружество две или повече лица се съгласяват да обединят своята дейност за постигане на една обща стопанска цел.
(Ал. 2, отм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.).
358. За постигане на общата цел съдружниците могат да уговарят и вноски в пари или в други имоти.
Внесените пари, заместими вещи и вещи, които се унищожават чрез употреба, са обща собственост на съдружниците. Всяка друга вещ се счита внесена за общо ползуване, ако не е уговорено друго.
Относно отговорността на съдружника за недостатъци на внесената вещ и за съдебното отстранение се прилагат съответно правилата на договора за наем на вещи, когато е внесена вещта за ползуване, и правилата на договора за продажба, когато е внесена вещта в собственост.
359. Всичко, което е придобито за дружеството, е обща собственост на съдружниците.
Ако не е уговорено друго дяловете на съдружниците са равни.
Съдружникът може да иска своя дял от общата собственост само при излизане от дружеството или при прекратяването му.
360. Решенията относно работите на дружеството се вземат със съгласието на всички съдружници, освен ако дружественият договор предвижда това да стане с мнозинство на гласовете. Всеки съдружник има право на един глас.
Ако не е уговорено друго, всеки съдружник има право да управлява. Но в този случай всеки от останалите съдружници може да се противопостави на действието на съдружника, преди то да бъде извършено. По разногласието решава мнозинството от съдружниците.
361. Ако не е уговорено друго, печалбите и загубите се разпределят между съдружниците съразмерно с техния дял.
Недействителна е уговорката за изключване на някои от съдружниците от участие в загубите или в печалбите.
362. Съдружникът не може да прехвърли своето право на участие в дружеството без съгласието на другите съдружници.
363. Дружеството се прекратява:
а) с постигане целта на дружеството или ако постигането й е станало невъзможно;
б) с изтичането на времето, за което дружеството е било образувано;
в) със смъртта или запрещението на един от съдружниците, ако не е уговорено друго;
г) с предизвестие на един от съдружниците, направено добросъвестно и в подходящо време, когато дружеството е било образувано за неопределен срок, ако не е уговорено дружеството да продължи с останалите съдружници, и
д) по решение на съда, ако за това има основателни причини, когато дружеството е образувано за определен срок.
364. Съдружникът има право да иска разноските, които е направил, заедно с лихви върху тях, и вредите, които е претърпял във връзка с воденето на дружествените работи.
pove4e

Назад към Търговско право