Моля ви за инфо по следния въпрос: сключихме договор за покупко-продажба на имот, но от фирмата - агенция за недвижими имоти,която е ЕТ, ми казват, че са си осчетоводили фирмата ??????.....], и не могат да издават фактури до края на месеца, защото ще членуват в някакво сдружение на такива агенции, и немогат да ми издадат фактура. В начало на април, ще ми издадат фактура- през въпросното сдружение или фирма.....там както се води,като фактурата ще е по ДДС. Та искам да попитам: Какъв вид сдружение може да е това? Аз имам договор с ЕТ-то, и имам ли право да искам от него фактура[izchervqvam se]? много е странно всичко, и какъв договор за сдружение е това? И най-важното, законно ли е това? Как може една фирма да извърши посредническа услуга, а друга да фактурира.......хм, не мисля ,че е редно..... но, разчитам на вас да си кажете мнението по въпроса
Благодаря ви предварително затърпението и разбирането.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 14:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спешно-инфо за сдружение,ЕТ и агенция за имоти
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спешно-инфо за сдружение,ЕТ и агенция за имоти
Фактурата се издава след като е извършено плащането. Фактурата следва да бъде издадена от ЕТ-то, след като имате договор с него. Според казуса, който ми описахте, явно ЕТ-то не си е платило патента за упражняване на посредническа дейност при сделки с недвижими имоти и подлежи на санкции по ЗОДФЛ, а във фактурата ще пише точно такъв вид услуга. В момента ЕТ-то, най-вероятно само собственика му, ще "влезе" в друго дружество - сигурно ООД, което е регистрирано по ДДС и така се избягва плащането на патента. Ако интересите Ви са защитени от този посредник и трябва да си осчетоводите сумата този месец, не го притискайте, нека да Ви издаде фактура на момента от която й да е фирма. Ако не ви "бърка" - да Ви издаде фактурата от м.април, но е коректно да не Ви начислява ДДС-то отгоре. Можете да проверите агенцията в сайта на Националното сдружение за недвижими имоти, в регистъра им.
- boba
Благодаря за инфото boba , аз съм частно лице, и ДДС-то никога няма да им
го дам...:-), исках да знам, имам ли правно основание да настоявам ЕТ-до да ми
издаде фактура, и как ще се върже с ООД-то, ако е такова. Ако дял от ООД не се държи от ЕТ, а от неговия собственик, мога ли да ги размотавам известно време.
го дам...:-), исках да знам, имам ли правно основание да настоявам ЕТ-до да ми
издаде фактура, и как ще се върже с ООД-то, ако е такова. Ако дял от ООД не се държи от ЕТ, а от неговия собственик, мога ли да ги размотавам известно време.
- Vais
Имате пълното право право да искате фактура, придружена с касова бележка /за подробностите може да Ви усведоми най-добре счетоводител/.
На първо четене:
Закон за корпоративното подоходно облагане:
Чл. 66. (1) (Предишен текст на чл. 66 - ДВ, бр. 105 от 2000 г., изм., бр. 110 от 2001 г.) За неиздаване на фактура за отчитане на приходи, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага санкцията по чл. 136 от Закона за данък върху добавената стойност.
Закон за облагане доходите на физическите лица:
Чл. 5. (1) Данъчно задължени по този закон са местните и чуждестранните физически лица и местните юридически лица, посочени в този закон.
(2) (Нова - ДВ, бр. 111 от 1999 г.) Данъчните субекти са задължени да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на касова бележка от фискално устройство по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път.
А колкото до размотаването - Вие решавате. Все пак, издали ли са Ви някакъв документ за платената от Вас сума - разписка, квитанция, касов ордер /то и договорът служи за разписка, ако на гърба му сте записали, че сумата е платена, но как ще се осчетоводи!?/
На първо четене:
Закон за корпоративното подоходно облагане:
Чл. 66. (1) (Предишен текст на чл. 66 - ДВ, бр. 105 от 2000 г., изм., бр. 110 от 2001 г.) За неиздаване на фактура за отчитане на приходи, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага санкцията по чл. 136 от Закона за данък върху добавената стойност.
Закон за облагане доходите на физическите лица:
Чл. 5. (1) Данъчно задължени по този закон са местните и чуждестранните физически лица и местните юридически лица, посочени в този закон.
(2) (Нова - ДВ, бр. 111 от 1999 г.) Данъчните субекти са задължени да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на касова бележка от фискално устройство по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път.
А колкото до размотаването - Вие решавате. Все пак, издали ли са Ви някакъв документ за платената от Вас сума - разписка, квитанция, касов ордер /то и договорът служи за разписка, ако на гърба му сте записали, че сумата е платена, но как ще се осчетоводи!?/
- boba
Платила съм авансово 50% от комисионна, като нямаше касов ордер, а ги
накарах да ми подпишат разписка за получената от мен сума. В договора м/у мен
и тях е упоменато ,че за сумата трябда да ми издадат фактура с касов бон/договора за посредничество е с ЕТ-то/. Мен ме интересува, дали това ЕТ ако придобива част от ООД/въпросното сдружение/, става ООд правоприемник на ЕТ, или са си две отделни лица-физ. и юридическо, с отделен статус.Яд ме е , защото взимат луди пари по близо 1000 евро на сделка , а не плащат данъци. Та затова, мен не ме интересува фактурата за осчетоводяване/аз съм физ.лице/, искам да си платят данъци. Патентният данък е 2000лв., защо аз да плащам 30% данъци в/у дохода си, а те да гушкат по 1500-2000лв. чисти пари..
накарах да ми подпишат разписка за получената от мен сума. В договора м/у мен
и тях е упоменато ,че за сумата трябда да ми издадат фактура с касов бон/договора за посредничество е с ЕТ-то/. Мен ме интересува, дали това ЕТ ако придобива част от ООД/въпросното сдружение/, става ООд правоприемник на ЕТ, или са си две отделни лица-физ. и юридическо, с отделен статус.Яд ме е , защото взимат луди пари по близо 1000 евро на сделка , а не плащат данъци. Та затова, мен не ме интересува фактурата за осчетоводяване/аз съм физ.лице/, искам да си платят данъци. Патентният данък е 2000лв., защо аз да плащам 30% данъци в/у дохода си, а те да гушкат по 1500-2000лв. чисти пари..
- Vais
Явно искате всички да бъдем коректни!
А защо Вие се обърнахте към този правен форум, за да получите безплатна правна услуга, а не отидохте в някоя кантора и да заплатите отговора, както е редно?!
Трябва ли и нас да ни е яд на тарикати като Вас, които искат да получават без да плащат ( в случая правната консултация) ?!
И считате ли че се различавате съществено от фирмата, която се опитва да укрие данъци...
А защо Вие се обърнахте към този правен форум, за да получите безплатна правна услуга, а не отидохте в някоя кантора и да заплатите отговора, както е редно?!
Трябва ли и нас да ни е яд на тарикати като Вас, които искат да получават без да плащат ( в случая правната консултация) ?!
И считате ли че се различавате съществено от фирмата, която се опитва да укрие данъци...
- адвокат
Нищо ново не е измислено, при подписване на договора си платихме на
адвокат, и не съжалявам, яд ме е затова, че от агенциите взимат 10 пъти повече пари от Вас - като адвокати, а не вършат никаква работа
адвокат, и не съжалявам, яд ме е затова, че от агенциите взимат 10 пъти повече пари от Вас - като адвокати, а не вършат никаква работа
- Vais
Все пак, има такъв регистър на законно действащите агенции /по-големите от тях са известни на цяла България/, които плащат данъци, внасят ДДС, хората им са на трудови договори , плащат на адвокати, счетоводители, наем, реклама, огромни телефонни и GSM-сметки и т.н. Всеки потенциален клиент сам избира към кого да се обърне.
Тъй като преди 2 години обслужвах агенции /легални/, съм станала свидетел на много случаи, в които физическите лица упорито отказват фактури, защото така "лъсва" разликата в истинската цена по предварителния договор и цената /обикновено по данъчна оценка/, обявена в нотариалния акт. Това също е укриване на доходи и то масово от физ.лица.
Истината е някъде по средата. Гледайте в конкретния случай само Вашия интерес и не съдете прекалено строго.
Тъй като преди 2 години обслужвах агенции /легални/, съм станала свидетел на много случаи, в които физическите лица упорито отказват фактури, защото така "лъсва" разликата в истинската цена по предварителния договор и цената /обикновено по данъчна оценка/, обявена в нотариалния акт. Това също е укриване на доходи и то масово от физ.лица.
Истината е някъде по средата. Гледайте в конкретния случай само Вашия интерес и не съдете прекалено строго.
- boba
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|