начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

как да си получа парите

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да си получа парите

Мнениеот Изпълнител » 06 Яну 2005, 17:42

Обръщам се към тизи, които могат да ми дадът съвет.
Аз имам малка фирма за производство на дограма. През юни месец 2003 год. при мен дойде един клиент, който си поръча дограма, плати аванс в размер на 1/3 от дължимата сума, но отказа да подпише договора и да вземе своето копие, както и документ за внесена сума. Авансовото плащане се отразява в договора, а фактура ес издава при окончателното издължаване на клеинта. Мойте работници изработиха и монтираха дограмата в срок, но клиента отказа да доплати останалата сума. Многократно ми обещаваше, че ще ми се издължи докато приди една седмица ми каза, че няма такова намерение. Той много добре знае, че даговора не е подписан от него. Това което аз имам е:
- подробна спецификация на догамата - размери, модел, цвят и т. н.
- работниците ми които са монтирали дограмата на неговия адрес
- свидетел пред който клиента ми обеща, че след кратко време ще започне да се издължава на разсрочено плащане.
Знам, че грешката ми е предоверяване. Маля ви кажете ми имам ли някъкъв шанс да си взема парите. Сумата която ми дължи е малко над 3000 лева. За мен това са страшно много пари.
Изпълнител

Re: как да си получа парите

Мнениеот Anastassia Terzieva » 06 Яну 2005, 17:56

А с какви данни за клиента разполагате- трите имена, адрес, друго ? На адреса, на който живее ли сте поставили дограмата и ако не - знаете ли му адреса?
Можете да го съдите и е много вероятно да го осъдите но няма да стане бързо.
Може да му се наложат някакви обезпечителни мерки и да се споразумеете, трябва ви адвокат който да се заеме с това.
Anastassia Terzieva

Мнениеот enigma » 06 Яну 2005, 18:16

Имате ли някакъв подписан от длъжника документ за авансовото плащане, в който е отбелязано, че това е авансова сума по договор?

Ако нямате, то положението е много лошо, защото има законова забрана да доказвате толкова голяма сума с друго освен с писмени документи.

В този случай можете да водите само иск до размера на 1 000 лв. от цялото задължение, които могат да се доказват със свидетели (чл. 133, ал. 1, т. "в" Граждански процесуален кодекс). Посочете, че целият договор е за 1000 лева и естествено отричате да сте вземали авансово плащане.

Успех
enigma

Мнениеот Изпълнител » 06 Яну 2005, 18:32

Клиента доброволно си каза имената и адреса кагато ми даде аванса и обеща да се върне да подпише договора, повече не се върна в офиса. Тъй като вече ми беше дал аванса аз изработих и монтирах дограмата /по-точно работниците в фирмата/.
Дограмата е монтирана на адреса на който живее. След приключване на монтажа каза "Утре ще си доплатя при теб".
Изпълнител

Мнениеот Изпълнител » 06 Яну 2005, 18:34

Написах му ПКО, но той не го подписа и не си взе копието.
Изпълнител

Мнениеот Изпълнител » 06 Яну 2005, 18:37

Може ли съда да назначи вещо лице да оцени дограмата?
Изпълнител

Мнениеот Anastassia Terzieva » 06 Яну 2005, 18:42

Колега, според мен е по-добро решение искът да е за неоснователно обогатяване и да се оценява дограмата.
Anastassia Terzieva

Мнениеот enigma » 06 Яну 2005, 18:50

Относно неоснователното обогатяване, длъжникът може веднага да възрази и да докаже със свидетели, че е имало договор за 900 лева или дарение. Оценяването на дограмата няма никакво значение в случая, защото цената е тази на която се докаже, че сте се "договорили". Тогава само ще се набутате със разноските по делото и ще загубите сума ти време.

След като нямате документ за авансово плащане водете само иск за 1000 лв. както Ви посъветвах.
enigma

Мнениеот Anastassia Terzieva » 06 Яну 2005, 19:58

"Каза" в смисъл продиктува ви ги, или видяхте личната му карта, и сте сигурен че това са истинските му данни?
Можете да го съдите за неоснователно обогатяване, вещо лице ще оцени дограмата и съответното овехтяване и ще си получите парите ако той има секвестируемо имущество тогава, но това може да стане и след 2-3 години.
Anastassia Terzieva

Мнениеот nikilex » 07 Яну 2005, 09:41

В кой град се е слуиило това "събитие" ? Необходимо е първо да се установи дали Поръителя е собственик на апартамента и има ли изобщо секвистеруемо имущество.
nikilex
Потребител

Мнениеот 123 » 07 Яну 2005, 09:46

Най-добре е да се предявят два обективно съединени иска при условията на евентуалност, като главният иск да бъде по чл. 79 ЗЗД (иск за реално изпълнение - на договорно основание) и евентуално съединен с него иск за неоснователно обогатяване! Тогава ще е интересно какво ще е процесуалното поведение на длъжника. Какво ще твърди и какви обстоятелства и доказателства ще навежда!
123

Мнениеот донна2 » 07 Яну 2005, 09:53

Господине трябвало е да осчетоводите плащането ,нищо че е платил частично ,следваше да издадете фактура за цялата сума , предполагам ,че имате счетоводител ,негова работа е да запише и разнесе по книгите счетоводните данне за плащанията ,ако го бяхте направили ,сега при едно дело всяко едно вещо лице след като се запознае със съответните документи в счетоводството ви щеше да даде заключение кой колко дължи ,колко е платено и колко остава да се плаща. Това ,че не е подписана фактурата от страна на клиента ви не е проблем ,
вие сте длъжни да я издадете .
Явно това е практика да не се издават фактури с оглед заплащане на по малко данъци /често явление при по-малките фирми / .
донна2

Мнениеот nikilex » 07 Яну 2005, 10:28

Господине, вие явно сте издал ПКО. Фактура не сте издал. Не сте и длъжен, тъй като Той не си е доплатил поръката. Сега няма как да издадете съответния касов бон. Осетоводите само ПКО, докато още не късно. Календарната 2004 г. мина, но Финансовата 2004 приклюва на 31,03,2005 г.
Относно суб. съединяване на два иска - ДА, но първо да се установи дали пък това не ме е осн. дейност на Поръителя т. е. "Доставка и монтаж на ал. дограма на половин цена". Може да се наложи да се уведомява "Дежурния прокурор" !!!
nikilex
Потребител

Мнениеот donna » 07 Яну 2005, 11:13

Ето ти реда за осчетоводяване и друг път не прави фокуси ,защото сега ще пиеш май една студена вода

1 во за аванса се издава авансова фактураако плаща в брой и касова бележка няма значение дали клиента ви иска или не фактура /такава май не е издадена поне от написаното до тук ще стигна до тоя извод /
2.ро след това има два начина за осчетоводяването /според зависи как работи фирмата/
издава се данъчно кредитно известие и се фактурира цялата сделка /това което предложих ,без да взема предвид ,че не сте изряден счетоводно /
или
издава се фактура и в нея се записва аванса и разликата ,която е дофактурирана

вие сте търговец ф-рата е задължителна ,а ако клиента ви поиска фактура при едно частично плащане реда при плащане в брой е в чл.28 ал.2 от наредба №4 за регистриране и отчитане на продажбите в търговски обекти

Масова практика е да се вземат пари на ръка и да не се отчитат приходи ,все някой ден трябваше да ви се случи това

За какво да се обръщате към прокуратура ,та самия той не е спазил срока за издаване на счетоводния документ .
donna
Старши потребител

Назад към Търговско право