начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Моля помогнете- прехвърляне на предприятие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля помогнете- прехвърляне на предприятие

Мнениеот Панова » 06 Апр 2004, 14:27

Колеги, моля помогнете малко в случая. Не са ми съвсем ясни нещата, просто не съм се занимавала с подобна дейност. Трябва да прехвърля предприятитето на ЕТ върху ЕООД като права задължения и фактически отношения. Четох, че при нотариуса, а после и в съда се представя счетоводен отчет на ЕТ. Вярно ли е това и ако е така, счетоводния отчет да предходната година ли се представя или от началото на годината до момента на прехвърлянето? Също така ако ЕТ има недвижим имот, зная, че той трябва да се опише подробно в договора и на нотариуса се представя доказателство за собствеността, а след това този договор се вписва в службата по вписванията. Вписването от кого се прави - служебно от нотариуса или от новия собственик? Необходимо ли е при нот. заверка на подписите на договора за прехвърляне да се представят и други документи във връзка с недв. имот, каквито например се представят при покупко-продажбата обикновено. И изобщо след това този договор достатъчен ли е за доказаване собствеността от купувача или е необходимо нот. прехвърляне. И последно - таксата за прехв. 20 лв. или е по-голяма - 80. Моля помогнете. Предварително благодаря.
Панова

Re: Моля помогнете- прехвърляне на предприятие

Мнениеот младежа » 06 Апр 2004, 14:44

Не е нужно още едно прехвърляне, вписването става служебно ,ако сте описали подробно в него имота -тогава нотариални такси , и т.н.
Нужен е баланс, НО- прехвърлителната сделка е на УГОВОРЕНА ЦЕНА , напр: 2/два/лв.
Разпоредбата на чл.15 ТЗ - е специална спрямо чл.18 от ЗЗД
Нотариуса да не се прави на голям гявол,а да ЗАВЕРЯВА подписи/ ,ако има цена и материален интерес. Препоръчвам Ви да си прехвърлите ЕТ без описване на имота, а Вие при съдията по вписване да покажете завереният нотариално договор и документите за собственост, като да Ви бъде вписано прехвърлянето- според мен тогава ще дължите всички такси по цената на имота/ за вписване и местна такса/
Естествено е,че нотариуса да Ви ужили ще иска и всички документи за собственост и ще иска да вземе нотъ.такса за прехвърляне- ако имате повече пари.......
младежа

Мнениеот Панова » 06 Апр 2004, 15:38

Благодаря колега, че се включихте. Предполагам, че балансът трябва да е към момента на прехвърлянето. Нотариуса изисква ли го или в съда след това е необходим. Зная, че цената на прехвърлянето може да е свободно договорена между страните, както казвате и вие - 1 лв. например.
Панова

Мнениеот младежа » 06 Апр 2004, 15:53

Баланс се прави веднъж годишно, НО ако страните искат могат да направят към определена дата / например към датата на прехвърлянето/.
Къде ли ще си го заврят в съда.........имам предвид , в кой ли журнал......Защо им е?
Успех!
младежа

Мнениеот Панова » 06 Апр 2004, 16:29

Още веднъж благодаря за това, че откликвате на мойте тъпички въпроси, но след като не съм се занимавала с тази работа, всичко ми е ново. Тези изисквания за баланса ги чета в Апис процедури. По принцип зная, че балансът се прави веднъж годишно, но в апис процедури пише, че е необходимо да се представи в съда. И аз считам, че не е необходимо. Първо, защото страните могат да си уговорят каквато искат цена, второ, какво значение има за съда баланса на фирмата. Страните могат да си се уговорят в какъв срок и как да стане предаването например на материалните наличности на продавача.
Друго, което ми казаха, незная до колко е вярно, е че в службата по вписванията в нашия съд, били отказали вписването на такъв договор за прехв. на предприятие, в който имало недв. имот. Аз затова питам, защото явно навсякъде се работи различно.
Панова

Мнениеот младежа » 07 Апр 2004, 08:26

Eeeeeee, извоювайте си правото - то е за зрящите,а не за "НЕЗРЯЩИТЕ" ЮРИСТИ.
Напуснах адвокатурата, защото ми се изтъниха нервите от тази борба / всичко е ....и физиология /
младежа

Назад към Търговско право