начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Допълване на капитал в ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Допълване на капитал в ООД

Мнениеот elivangeli » 01 Мар 2004, 12:33

Здравейте Колеги,
много ще се съм ви благодарна ако ми дадете съвет
Внесли сме 70% от капитала за да внесем още 1500 лв. трябва ли да в същата сметка да га внесем или може да е в сметка на дружеството или с касов бон, как на практика става това и кое е най-изгодното за дружествата.
Благодаря ви.
elivangeli
Младши потребител

Re: Допълване на капитал в ООД

Мнениеот jiji2 » 01 Мар 2004, 21:59

Според една позната, която ръководи счетоводна фирма най-лесно това ставало с приходен касов ордер и осчетоводяване на сумата с изричното отбелязване "доплащане на капитал от .......". Нямало нужда да се минава пред банкови сметки. Според нея това било достатъчно доказателство и аз съм склонна да мисля, че е права.
jiji2
Потребител

Мнениеот elivangeli » 02 Мар 2004, 10:02

Много ти благодаря колега, но това дали ще е достатъчно пред Съда като пускам заявление за допълване на капитал
elivangeli
Младши потребител

Мнениеот Аз » 02 Мар 2004, 10:08

А защо се пуска такова заявление за допълване на капитал?
Аз

Мнениеот boba » 02 Мар 2004, 10:18

Досега съм практикувала като внасям сумата в същата банкова сметка, която е открита, банката ми издава удостоверение, че капиталът е довнесен и това удостоверение прилагам в съда. Нищо друго не трябва. Чувала съм от колеги, обаче, че много фирми си остават само с първоначалната сума и никой не им търси сметка?! Едва като тръгнат да ликвидират фирмата?!
boba

Мнениеот jiji2 » 03 Мар 2004, 11:17

Не е нужно изрично да се уведомява съда за допълването на капитала. Виж, ако се извършва сделка с дружествени дялове, тогава като се иска вписване на промяната в обстоятелствата ще трябва да се представи и доказателство, че катипала е внесен изцяло. Важно е приходния касов ордер да е с дата, която да доказва спазването на срока за довнасяне, който е определен от съда с решението за вписване. Счетоводителят си знае работата.
jiji2
Потребител

Мнениеот comptable » 03 Мар 2004, 17:01

Счетоводителят си знае рабатата,но ако му дадат парите.Ако все пак някой от съдружниците не спази срока за довнасянето,това достатъчно основание ли е да бъде изключен?
comptable
Нов потребител

Назад към Търговско право