начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Стаж за правоспособност

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Стаж за правоспособност

Мнениеот alina_v » 07 Май 2012, 11:36

Здравейте, завърших магистратура право и кандидатствах в конкурс за дознател и съответно го спечелих. Но все още не съм пуснала документи за стажа за придобиване на правоспособност и имам няколко въпроса, на който се надявам да ми отговорите. Първият е: след като нямам юридическа правоспособност, дали стажът като дознател ще ми се признае за юридически? И дали мога да икарам стаж едновременно, докато работя като дознател, или не трябва да работя, докато трае стажа?
alina_v
Нов потребител

Re: Стаж за правоспособност

Мнениеот law_master » 07 Май 2012, 20:21

един уточняващ въпрос - завършила си нещо друго и след това си завършила магистратура право или си завършила право. Иначе, поне според ЗМВР, няма изискване да си правоспособен юрист за да заемеш длъжността.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот neron1 » 07 Май 2012, 20:30

Относно първия въпрос - след като нямаш юридическа правоспособност стажът като младши разследващ полицай няма да ти се признае за юридически. Поне докато не си вземеш изпита пред МП. По втория - няма пречка да изкараш стажа докато работиш, няма забрана нито по ЗСВ, нито по ЗМВР, която да те ограничава в това отношение.
neron1
Младши потребител

Мнениеот alina_v » 08 Май 2012, 15:14

Благодаря за отговорите!Уточняващ отговор: завършила съм защита на националната сигурност бакалавър. Значи, доколкото Ви разбрах времето, през което работя като младши разследващ полицай преди да положа изпит за правоспособност няма да се признае като юрюридически и чак от момента, в който го взема ми тече такъв? И аз имах някакво такова притеснение...
alina_v
Нов потребител

Мнениеот law_master » 08 Май 2012, 19:46

според мен в твоя случай няма как да придобиеш правоспособност, понеже не си завършила право, а само магистратура, което е доста по различно. виж чл. 294 ЗСВ.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот neron1 » 08 Май 2012, 22:37

Уточняващ въпрос: В крайна сметка завършили ли сте висше образование по специалност "Право"???
neron1
Младши потребител

Мнениеот pencheva_net » 10 Май 2012, 16:42

Здравейте искате ли да знаете какво мисля аз ?
Поредния възпитаник на Варненския свободен университет!!!
pencheva_net
Младши потребител

Мнениеот street » 12 Май 2012, 18:47

Чл. 294. (1) Завършилите висше образование по специалността "Право" придобиват юридическа правоспособност след 6-месечен стаж като стажант-юристи и полагане на изпит.

ехааа смешни комплексарчета сте бе!
Къде пише в горния член - дали е магистратура или не а?
Пише висше образование по специалността ПРАВО
В дипломата на колежката пише висше образование специалност право , а не магистратура право..

Колежке трябва да вземеш първо правоспособност и след това започва да тече юридическия , но като вземеш документа дай едно копие в човешки ресурси..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот lexy21 » 12 Май 2012, 19:02

street написа:Чл. 294. (1) Завършилите висше образование по специалността "Право" придобиват юридическа правоспособност след 6-месечен стаж като стажант-юристи и полагане на изпит.
ехааа смешни комплексарчета сте бе!
Къде пише в горния член - дали е магистратура или не а?
Пише висше образование по специалността ПРАВО

Висше образование по специалността "право", съгласно нормативната уредба в България, винаги се придобива с образователно квалификационна степен "магистър". Има си ЗВО и Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "право".
Не знам дали Вие сте виждали дипломата на колежката, но от написаното от нея самата тук не става ясно дали е завършила висше образование по специалността "Право". Правилно са се зачудили по-горе, така, защото не стана ясно какво общо има бакалаварската й степен по друга специалност и каква е тази "магистратура право".
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Конкурси, изпити