начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот gudio » 25 Мар 2008, 20:45

kalahan2008 написа:
gudio написа:частните се мачкат по всякакъв начин.

Миналата седмица са взривили жилищата (или колите ли бяха, не съм сигурен) на двама ЧСИ от Перник. За единия - по лични причини, но за другия май е заради работата.

Това са "бели кахъри" - автомобили и жилища се случва да взривят и на магистрати, че и на адвокати дори... Проблем е отношението на държавата... :cry:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Мар 2008, 20:47

:roll:
Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:15, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 25 Мар 2008, 20:51

kalahan2008 написа: Отношението на "държавата" е ковти към всички ни, Gudio. Без разлика от професия или занаят.

:lol: :lol: Абе, ще се отклоним от темата, затова няма да ти давам примери, но категорично не съм съгласен... Къде е лошото отношение към... нотариусите например (ей-сега Todiv и който там беше, ще скочат и ще ме изядат :oops: ). Или към "топлинните счетоводители" напр. ? :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот satana » 25 Мар 2008, 20:55

Не казвам, че ЧСИ не събират вземания от тях има хора които са големи професионалисти, разбират и от частен бизнес но за тяхно съжалаление са много малко повечето са спали по бюрата на държавното и ако не им дадеш пари не си мръдваха пръста а навика е голяма работа и такива сега ще ми се правят на много разбиращи и можещи...ужас ще ме простите ама това е смешно. Едрия бизнес искаше да си прибере борчовете и това беше някаква алтернатива затова подкрепиха реформата ама явно не очакваха ЧСИ-та толкова много да лъжат, да се спогаждат с длъжници и да принуждават адвокатите да им дават половината от адвокатското възнаграждение... повярвайте тази "реформа" ще се взриви много скоро...!!
satana
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Мар 2008, 21:13

Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:15, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 25 Мар 2008, 21:21

kalahan2008 написа:В тази връзка, интересна е концепцията на Белазелков защо почти всички действия на СИ вече не могат да се обжалват...Било заради нововъведението в чл. 441 ГПК-да отговаря на деликтна основа...Само че не се ли искаше да се докаже ВИНА при деликта :roll: А всички знаем, че вината трудно се доказва...То и за нотариусите май имаше сходна разпоредба по ЗННД, но за тях пък хептен не може да се докаже вина...

Е, нали има чл.45 ЗЗД - Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Мар 2008, 21:56

:oops:
Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:16, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот i_milev » 25 Мар 2008, 23:15

gudio написа:
satana написа:Само да Ви информирам и за още един факт - на конкурса за ДСИ се е явявал частен съдебен изпълнител от Стара Загора - защо ли иска да се върне към държавното оставам да си размишлявате... :) :D :D

:lol: Наистина е така, но на някои не им издържаха нервите - едо се говори (ако наистина се е споменавало някакво евентуално далечно бъдещо закриване на ДСИ), но друго се прави - частните се мачкат по всякакъв начин.
Не вярвате - посочете ми напр. ДСИ, който да води "дневник на извършените действия" :lol: Има и много други примери. Така, че бъдете спокойни - частните наистина вървят към закриване поне при сегашния "тренд" :wink:

gudio, извинявай, но аз и колегата водим "дневник на извършените действия", а и със сигурност има и други такива колеги, които са прочели правилника
i_milev
Младши потребител

Мнениеот i_milev » 25 Мар 2008, 23:22

gudio, да те попитам още нещо, защото уважавам мнението ти. 90 % от ЧСИ не са ли бивши съдия изпълнители /ДСИ/? И как така изведнъж от държавни незнаещи и неможещи съдия изпълнители, станаха най-знаещите, можещите и кадърни ЧСИ? Аз не мога да си го обясня този факт, а ти??? Ако можеш, обясни на мен непросветения, моля!
i_milev
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Мар 2008, 23:51

Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:16, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2008, 00:15

kalahan2008 написа:А някой може ли да ме "светне"-ДСИ сами ли си пишат призовките, съобщенията и всякакви други документи? ... Публичните изпълнители например сами си пишат всичко, вкл. и пликовете и обратните разписки.

Едно време, когато бях публична (един началник така казваше: "публичните жени", което значи "публичните изпълнители - жени"), докато пуфтяхме, пишейки съобщения и постановления, често на ръка под индиго (имаше едни бланки на хартия тип вестникарска, а хартията за принтер беше кът) барабар с адресите на пликовете и обратните разписки, често се споменаваше, че съдия-изпълнителите си имат секретарки и не си губят времето да надписват пликове, а пък ние...
Та доколкото знам, не си ги пишат сами. :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 26 Мар 2008, 11:01

i_milev написа:gudio, да те попитам още нещо, защото уважавам мнението ти. 90 % от ЧСИ не са ли бивши съдия изпълнители /ДСИ/? И как така изведнъж от държавни незнаещи и неможещи съдия изпълнители, станаха най-знаещите, можещите и кадърни ЧСИ? Аз не мога да си го обясня този факт, а ти??? Ако можеш, обясни на мен непросветения, моля!

Това сме го коментирали и друг път - който се е решил и е посмял да излезне "на частно", според мен, е по-мотивиран да работи от този, който предпочита държавната заплата, необвързана с никакви резултати - кеф ти цяла година отпуски, кеф ти при колежките - 2-3 години майчинство, стажът си тече. На всяка молба - "Без движение - Без уважение - Аре ходи при някой "частен" !" :lol: Ако "частникът" спре да работи един месец - такива щети ще понесе, че направо не мога да си го представя - ще го разкъсат най-вече взискателите. :lol: А ти би ли ми обяснил, как така бившите ДСИ, станали ЧСИ изведнъж се оказаха "частници-мошеници", че дори и престъпници ? :evil:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот i_milev » 26 Мар 2008, 11:27

gudio написа:
i_milev написа:gudio, да те попитам още нещо, защото уважавам мнението ти. 90 % от ЧСИ не са ли бивши съдия изпълнители /ДСИ/? И как така изведнъж от държавни незнаещи и неможещи съдия изпълнители, станаха най-знаещите, можещите и кадърни ЧСИ? Аз не мога да си го обясня този факт, а ти??? Ако можеш, обясни на мен непросветения, моля!

Това сме го коментирали и друг път - който се е решил и е посмял да излезне "на частно", според мен, е по-мотивиран да работи от този, който предпочита държавната заплата, необвързана с никакви резултати - кеф ти цяла година отпуски, кеф ти при колежките - 2-3 години майчинство, стажът си тече. На всяка молба - "Без движение - Без уважение - Аре ходи при някой "частен" !" :lol: Ако "частникът" спре да работи един месец - такива щети ще понесе, че направо не мога да си го представя - ще го разкъсат най-вече взискателите. :lol: А ти би ли ми обяснил, как така бившите ДСИ, станали ЧСИ изведнъж се оказаха "частници-мошеници", че дори и престъпници ? :evil:

Това, последното, не съм го казал и не го мисля, така, че не мога да ти отговоря. А що се отнася до мотивите за работа - мисля, че не си прав.
i_milev
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Мар 2008, 12:11

i_milev написа: А що се отнася до мотивите за работа - мисля, че не си прав.

1) А какви, според теб, са мотивите за работа на ЧСИ ? Да вършат далавери и измами и/или да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците" ?
2) А какви, от друга страна, са мотивите за работа на ДСИ ? Защо са станали такива ? Като ЧСИ = "Да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците"", но да го правят "тихо и честито със скромна заплатка" ? :lol: :lol: Или, не-е-е-е - те са станали такива и на този конкурс са "водими" от чувството за дълг и отговорност пред реализацията на заключителната фаза на гражданския процес... Но-о-о-о, това само ДСИ и само те са обладани от това чувство за дълг и отговорност, ренегатите-отстъпници измежду техните редици, "минали от другата страна", незабавно са се превърнали в онези по т.1) 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот i_milev » 26 Мар 2008, 16:17

gudio написа:

1) А какви, според теб, са мотивите за работа на ЧСИ ? Да вършат далавери и измами и/или да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците" ?
2) А какви, от друга страна, са мотивите за работа на ДСИ ? Защо са станали такива ? Като ЧСИ = "Да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците"", но да го правят "тихо и честито със скромна заплатка" ? :lol: :lol: Или, не-е-е-е - те са станали такива и на този конкурс са "водими" от чувството за дълг и отговорност пред реализацията на заключителната фаза на гражданския процес... Но-о-о-о, това само ДСИ и само те са обладани от това чувство за дълг и отговорност, ренегатите-отстъпници измежду техните редици, "минали от другата страна", незабавно са се превърнали в онези по т.1) 8)[/qu

За мотивите на ДСИ - такива, като на всички хора, които работят, било за Държавата или за някой друг, не всеки е имал възможност или искал да става ЧСИ
i_milev
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 26 Мар 2008, 16:54

gudio написа:

2) А какви, от друга страна, са мотивите за работа на ДСИ ? Защо са станали такива ? Като ЧСИ = "Да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците"", но да го правят "тихо и честито със скромна заплатка" ? :lol: :lol: Или, не-е-е-е - те са станали такива и на този конкурс са "водими" от чувството за дълг и отговорност пред реализацията на заключителната фаза на гражданския процес... Но-о-о-о, това само ДСИ и само те са обладани от това чувство за дълг и отговорност, ренегатите-отстъпници измежду техните редици, "минали от другата страна", незабавно са се превърнали в онези по т.1) 8)

Какви са мотивите? Същите като на месаря, например, който не коли, защото обича кръв, а защото ще вземе пари за тая работа.
Впрочем, там се крият и мотивите за действията, които описвате като "далавери и измами". Няма да крия, че приветствам новите положения в действащия ГПК, свързани с ограничаване възможността ЧСИ да "манипулират" изпълнението, тъй както беше преди 1. март. Изпълнителните дела си бяха през цялото време при ЧСИ и ставаха всякакви допълнения, изменения и пр. /със задна дата/, които в един момент изненадваха всички, но най- вече приятно се изненадваше взискателя- изобщо не питам каква ли ще е била мотивацията или може би правилно ще е да кажа, колко ще да е била.
Извинявайте, колеги сме, ама не можех да не си го кажа.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Мар 2008, 19:24

i_milev написа: За мотивите на ДСИ - такива, като на всички хора, които работят, било за Държавата или за някой друг, не всеки е имал възможност или искал да става ЧСИ

Не е искал, ама сега плюе по тия, `дето са искали и си мисли, че поради някакъв престъпен уклон са поискали :lol:
razli4na написа: Какви са мотивите? Същите като на месаря, например, който не коли, защото обича кръв, а защото ще вземе пари за тая работа.
Впрочем, там се крият и мотивите за действията, които описвате като "далавери и измами". Няма да крия, че приветствам новите положения в действащия ГПК, свързани с ограничаване възможността ЧСИ да "манипулират" изпълнението, тъй както беше преди 1. март. Изпълнителните дела си бяха през цялото време при ЧСИ и ставаха всякакви допълнения, изменения и пр. /със задна дата/, които в един момент изненадваха всички, но най- вече приятно се изненадваше взискателя- изобщо не питам каква ли ще е била мотивацията или може би правилно ще е да кажа, колко ще да е била.

:) Ясно-о-о-о, всички с далавераджийски уклон са напуснали "държавното" и са станали ЧСИ. Системата, така да се каже се е "самоочистила". :lol: Ами, да ви пожелая успех, тогава и по-скорошно закриване на това недораумение "частни СИ"... :wink:
:roll: Но дотогава, не разбрах неудоволствието, че трябвало, видиш ли да се занимават ДСИ с "издръжки и предаване на деца" ( :roll: което едва ли е така) :?: Какво лошо има в това, нали заплатата е същата :roll: ... :idea: А-а-а, може би - защото няма далавера :roll: :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 26 Мар 2008, 19:47

Е, не, не сте ме разбрали правилно, gudio.
Изобщо не съм имала предвид това, което казвате. Идеята ми е, че такива неща /"далавери и измами"- Ваш цитат/ действително съществуват при някои ЧСИ- богат ми е опита в това отношение и мога да Ви дам безброй примери, повярвайте ми. Работата е там, че при досегашната уредба имаше възможност такива действия да "виреят". Сега пак ще ги има- виждам ги вратичките, но са сравнително ограничени.
Съжалявам, че го приемате лично. Не можете да носите "греховете" на гилдията.
Желая успех и на ЧСИ и на ДСИ!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Мар 2008, 20:01

razli4na написа: Работата е там, че при досегашната уредба имаше възможност такива действия да "виреят". Сега пак ще ги има- виждам ги вратичките, но са сравнително ограничени.
Съжалявам, че го приемате лично. Не можете да носите "греховете" на гилдията.
Желая успех и на ЧСИ и на ДСИ!

Засега в София се опитват да създадат обещаваща и добре звучаща (на приказки) организация на продажбите... ама да видим на практика какво ще стане. Като знам колко съдебни дела или книжа по тях изчезват и т.н... Като (и ако) пропищят взискатели и длъжници, тогава ще видим доколко е било за добро и каква ли панацея срещу мащабните далавери на безсрамните ЧСИ е измъдрена. Току-виж и нотариусите ги вкарали да си изповядват сделките, че и да заверяват документи в съда -
Богдана Карадочева написа:...тогава, тогава, предвиждам такъв живот, че само си викам "Дано, дано-о, дано-о-о-о-о".
:lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Мар 2008, 22:08

Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:14, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити