Recent update

Subscribe to RSS feed

Моите аргументи против облагането с ДДС на процесуалното представителство

ноември 10th, 2009 by victory_77

България обаче е заплашена от наказателна процедура, ако процесуалното представителство не се облага с данък
Моята позиция:ДДС ни беше наложено ,макар и по косвен път.На първо място намалиха признатите нормативни разходи на адвокатите от 35 процента на 25 процента, а не на последно място заложиха и облагане при източника на дохода с още 10 процента, който се отнася за всички български граждани.

Това на практика доведе до намаляване на доходите на всички български граждани и плащане на високи данъци.Да не коментирам и въпроса с минамалната заплата за 2010г., която става 420лв., върху които следва минимално да се осигуряват, всички, които са самоосигуряващи се лица.Ако добавим и 20 процента върху процесуалното представителство, то положението става КАТАСТРОФАЛНО, защото на практика това ще доведе до ограничаване на правата на гражданите, тъй като те ще са поставени в невъзможност да ползват адвокатски услуги, от друга страна стои НБПП, което забавя с месеци плащането на служебните защити.

Е, питам в този случай как ще се осъщесвява на практика ефективната и своевременна защита на правата на гражданите,а и на нашите права като техни представители?

Облагането на адвокатските услуги с ДДС ще утежни положението на клиентите и ще затрудни достъпа до правосъдие. За това алармираха от Висшия адвокатски съвет в обръщение до ръководството на Народното събрание и шефовете на парламентарните партии, подписано от председателя на съвета Даниела Доковска.
Адвокатската гилдия настоява да не се приема предложението за промяна в Закона за ДДС, според която процесуалното представителство за упражняване правото на защита на физически лица ще бъде извадено от категорията на т. нар. освободени доставки и ще се облага с ДДС. Корекцията мина на първо четене, но още не е приета окончателно от парламента.
Данъкът на практика ще вдигне тарифата на адвокатите с 20%. “В състояние на световна икономическа и финансова криза ще се утежни финансовото състояние на гражданите в България, тъй като ще се оскъпи с 20% правната помощ и защита по съдебните дела, както и във всички други процедури, в които се осъществява процесуално представителство”, предупреждават адвокатите. Те напомнят, че ако проектът стане факт, ще трябва да се предвиди увеличение най-малко с 20% и за държавната субсидия за правна помощ. Парите за това не стигат всяка година, а включването в тях допълнително и на 20% за ДДС ще доведе до по-голямо намаляване и невъзможност да се осигури служебна защита. В същото време заради увеличението по все повече дела ще се назначава служебен защитник. Трудностите при осигуряване на служебна защита според адвокатите ще станат причина за нови осъдителни процедури срещу държавата за нарушени права.
Адвокатите обясняват и че хонорарите за служебна защита винаги се изплащат с голямо закъснение, а задължението да внасят ДДС ще идва дори и да не са получили плащане и така ще ангажират лични средства. “Доверието като основен принцип в отношенията между адвокат и клиент, ще бъде изместено от фискални съображения при избора на адвокат”, опасяват се юристите.
Идея за облагане на процесуалното представителство с ДДС имаше и преди три години. Тогава обаче надделяха аргументите на адвокатите и заплахите им, че са готови и да стачкуват. Сега обаче мотивът на финансовото министерство е и това, че ЕК ни заплашва с наказателна процедура заради освобождаването на процесуалното представителство от ДДС. Освобождаването на представителството от косвения данък е в разрез със задълженията на страната ни по пълно хармонизиране на закона с Директива 2006/112/ ЕО.

Posted in Сериозно за правото | |

Leave a reply


*
Моля въведете символите от картинката.
Anti-Spam Image