Recent update

Subscribe to RSS feed

Опасности, които крие професията”адвокат”, дискредитиране или подбуждане към лъжесвидетелстване е случая с адвокат Ивайло Йорданов

юни 15th, 2009 by victory_77

“Боже, боже, докъде я докарахме! Учен човек, адвокат да подучва внучката ми да лъже като дърта циганка!”, хваща се за главата 66-годишната Елка Василева от Шумен. Тя е баба на Кремена Стефанова (19 г.) - момичето, което адвокатът Ивайло Йорданов подбуди към лъжесвидетелстване в полза на сводник. Заради това престъпление известният в Шумен юрист беше осъден, а кариерата му в правото и политиката претърпя провал.

Делото

Районният съд в Асеновград даде едногодишната условна присъда на 40-годишния Йорданов. Преди дни наказанието бе потвърдено и от окръжните магистрати в Пловдив. Делото срещу Йорданов стартирало, след като Кремена, която била проститутка в Асеновград, споделила, че била принуждавана да даде лъжливи показания в полза на сводника си Ангел Киров. Той бил арестуван в края на 2004 г. заедно с авера му Стефан Демерджиев за трафик на жени и склоняване към проституция. Първото дело срещу двамата било на 29 март 2005 г. в Асеновград. Роднините на Ангел били наели за адвокат Ивайло Йорданов. И тутакси се свързали с Кремена и я призовали за свидетел. Поискали да я заведат в кантората на юриста.

“Адвокатът ми предложи да говоря различни работи от истинските, за да оневинят сводника и да го освободят. Дори направихме театър, репетирахме, все едно сме в съда - той задаваше въпроси, аз отговарях неща, каквито бяха правилни според него”, споделила Кремена.

“Не е вярно, не съм уговарял това момиче какво да говори. Тя изобщо не беше свидетел по делото, прокуратурата я поиска. Хора я доведоха при мен, защото нямала лична карта и се чудеха как ще се яви пред съда. Обясних й само как трябва да говори - ясно, точно и кратко”, опроверга Ивайло Йорданов, който доскоро бе зам.-шеф на общинския съвет на БСП в Шумен.

Изненадата

Заради историята с показанията на проститутката, юристът няма да бъде сред червените кандидати за депутати от Шумен. Заличен е и от Адвокатската колегия в града. “Свързвали сме името му само с добри перспективи, беше етичен, не сме имали съмнения. Случилото се е изненада за нас”, казва Елена Христофорова, председателка на Адвокатския съвет.

“Има Господ, който гледа кой е крив и кой прав, но очите си изплаках по внучката. Още като беше на 13 години, един ром я излъга, че ще я прави певица, а я продаде във Варна”, допълва Елка. Жената твърди, че Кремена е била принуждавана да продава тялото си и не го е правила доброволно. Това станало през 2003 г., когато тийнейджърката се запознала с Ангел Киров от Шумен. Сводникът я завел няколко пъти на заведение, а тя се влюбила в него. “Искам да ми станеш приятелка и да живееш при мен”, предложил Киров. Но вместо да се оженят, Киров всеки ден я извеждал да проституира. При хайка на шуменските полицаи Кремена е била задържана. Бил й направен предупредителен протокол, но понеже била само на 14 г., я отвели в интернат. По-късно тя се върнала при Ангел. След дни той я закарал в Асеновград и я настанил в дома на приятеля си Стефан Демерджиев.

“В къщата имаше още едно момиче - Емилия, водиха ни двете заедно да предлагаме секс”, признала по-късно Кремена. Майка й обаче я обявила за издирване. “Един ден през есента на 2004 г. се обадиха от полицията, че я намерили в Асеновград”, каза баба й Елка. Тогава започнало разследване срещу Демерджиев и Ангел Киров. Между двете заседания Кремена се срещнала с адвокат Йорданов. “Той ми предложи да обясня, че познавам Ангел от братовчедка си. А в Асеновград съм дошла с автобус, защото съм скарана с майка. Искаше да заявя, че познавам Демерджиев отдавна и не съм предлагала секс срещу пари. Емилия пък била негова жена и се обичали”, обяснява Кремена.

Без истина

Тийнейджърката се прибрала вкъщи, казала на майка си, че няма да сподели истината пред съда за Ангел. “Двете са скараха, а внучката пак избяга”, спомня си баба й Елка. Тя отишла при роднините на Киров, а на другия ден - 4 май 2005 г., пристигнали на делото в Асеновград. Йорданов я повикал в кафене, където пак разиграли въпросите и отговорите. На заседанието Кремена дала лъжливите показания. Като се върнала в Шумен, роднините на Киров пак я пуснали да проституира. След това Кремена избягала от дома си и се скрила в село Вехтово. Полицията я открила, а при разпит при дознател от Шумен признала, че е била принудена да излъже в съда.

На 9 август 2005 г. било насрочено ново съдебно заседание срещу Ангел и Стефан, където Кремена разказала истината. Йорданов не отрекъл за срещата в кантората, но я нарекъл “козметична”, защото й обяснил само как да се изразява. Магистратите неса приели версията, а присъдата е влязла в сила и копие от нея било изпратено до Адвокатската колегия в Шумен. Йорданов възнамерявал да подаде молба до Върховния касационен съд и очаква да бъде образувано производство за отмяна на наказанието.

Ангел Киров пък е осъден на 15 г. затвор и глоба от 100 000 лева за трафик на хора и склоняване към проституция, а неговият съратник Стефан Демерджиев е наказан на 10 г. затвор и 100 000 лева глоба.

Боряна ДИМИТРОВА Цветелина ГЕОРГИЕВА               

в.ТРУД-новини от 15.06.09г.

Posted in Сериозно за правото | |

Leave a reply


*
Моля въведете символите от картинката.
Anti-Spam Image